Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Βασίλης Γκιζέλης: Ο Πλακιώτης ποιητής


Ο Βασίλης Γκιζέλης, γεννήθηκε το έτος 1938 στο χωριό Πλάκα νομού Αγίων Σαράντα. Το δημοτικό σχολείο το τελείωσε στην πόλη του Δελβίνου και σε συνέχεια τη μέση σχολή στην πόλη της Αυλώνας και στο Ελμπασάν συνέχισε την Παιδαγωγική Σχολή.

Το 1959, μπήκε στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων στη Σχολή Φιλολογίας.
Δυστυχώς όμως γι΄αυτόν, την ίδια περίοδο το δικτατορικό καθεστώς συλλαμβάνει τον πατέρα του με διάφορες κατηγορίες ως αντικαθεστωτικός, τον εκτελεί και η οικογένεια του εξορίζεται στα βόρεια της Αλβανίας. Εζησε στην εξορία απ' το 1961 ως στο 1990 με την πτώση της δικτατορίας στην Αλβανία.Τα χρόνια της δικτατορίας και εξορίας δεν είχε δικαίωμα να δημοσιεύσει το λογοτεχνικό του έργο. Εργάστηκε σε καταναγκαστικά έργα, όπως σε ορυχεία, λατομεία και κατασκευές.
Το πρώτο του βιβλίο "Δύσκολη πορεία" εκδόθηκε στην Ελλάδα το 1991 και το 1992 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή "Ελευθεριάδα". Από τότε ο Βασίλης Γκιζέλης συνεχίζει να γράφει ποίηση και να εκδίδει μερικές απ' τις ποιητικές του συλλογές ήταν, "Το μπλέ φιλί" 1993, "Πάψε να μου λες", "Υπάρχω" κ.α. Εκτός απ' την ποίηση έγραψε και πεζογραφία.
ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
Ισως μια μέρα εγώ κι εσύ,
θ' απλώσουμε πανιά
να ταξιδέψουμε
σε θάλασσες αλαργινές
και φτάσουμε
στα περιγιάλια της χαράς.
Ισως μια μέρα εμείς,
πιασμένοι χέρι χέρι όπως πάντα,
τον πόνο θα νικήσουμε
κι αντίς για δάκρυα πικρά,
λουλούδια θα σκορπίζουμε
στου ήλιου τ' ακρογιάλια.
Ισως μια μέρα γιορτινή,
ανθίσει
κι η δική μας τριανταφυλλιά
και το χαμόγελο,
να ξαναρθεί στα χείλη.
Ισως μια μέρα φτάσουμε
στη μακρινή "Ιθάκη" των ονείρων,
ίσως μια μέρα, ίσως...
Χωρίς επιστροφή!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου